torsdag 9 augusti 2007

Kor 12:20-27 (Ordet för idag 070809)

Kor 12:20-27

Igen finner vi orden om delarna i helheten. Igen finner vi orden om det som Gud har skapat. Delarna, de viktiga delarna, som gör den stora och goda helheten. Delarna, de viktiga delarna, som gör att helheten kan fungera på bästa sätt.
Kompletterande tillsammans.

Vi alla, kan inte göra samma saker. Vi alla, är duktiga på olika saker. Vi skall göra just det som är tänkt, finurligt tänkt och uträknat, att vi skall göra. Det vi har utrustats med – var och en. Utrustats med, för att helheten skall fungera på bästa sätt. Ingen är bättre. Ingen är sämre. Inget är större. Inget är mindre. Allt är av vikt.

Om vi av någon anledning ändå skulle finna att något eller någon är sämre eller mindre, så är det än mer viktigt att visa särskild respekt för detta, dessa, denna. Kanske i insikt om att ingen är bättre, eller större. I insikt om vi alla är lika. Lika mycket värda inför varandra och inför Gud. Lika viktiga inför varandra och inför Gud.

Vi är alla en enhet. En del av vår helhet.
För att helheten skall fungera, måste vi vårda delarna tillsammans.
När någon lider. När någon går sönder. När något trasslar. Måste vi alla se och dela det trasiga, sorgen, bristen. Laga tillsammans. I omsorgens tecken.
När någon gläds. När någon lyckas. Måste vi alla se och dela glädjen. Låta den växa tillsammans. Dela – för än större glädje. I omsorgens tecken.

Vi tillhör alla helheten. Vi är alla nödvändiga för att helheten skall fungera. Ingen kan väljas bort. Ingen kan motas ut i ingemanslandet. Då skadas helheten. Den får ett skrap, som tär.

Herre.
Hjälp oss att se.
Varje del i helheten.
Herre.
Hjälp oss dela sorgen och glädjen
Med varandra
Herre
Hjälp oss att fånga varandras förmågor
Till det bästa för varandra, var och en
Till det bästa för helheten
Amen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar