torsdag 22 juli 2010

Möt ont med gott...

Ni har hört att det står i Moses lag; "Om ett öga skadas, måste den skyldige betala med sitt eget öga. Om en tand skadas, ska han betala med sin egen tand". Men jag säger; Möt inte våld med våld. Slår någon dig på ena kinden, så vänd också den andra mot honom.

Matteus 5:38-39

Ja. Det handlar om att möta ont med gott. Det handlar om avstå att ta del av, eller att avstå från att föra våldet vidare. Jesus säger att vi inte skall möta våld med våld. Vi skall inte hämnas, vi skall inte slå tillbaka. Vi skall istället visa omsorg och kärleksfull kraft i retur mot den som slår, hånar och därmed visa att kärleken och omsorgen går före våldet.

Vi skall aldrig kräva vår "rätt", genom att slå tillbaka på samma sätt. Det finns inga skäl att göra det. Att slå. Att håna. Att skada någon annan. Vi har istället att visa att det är oerhört mycket mer värt för oss alla att visa att omsorgens och kärlekens kraft är den vi vill skall verka i vårt samhälle. Det gör vi genom att göra just så.

Be för dem som sårat dig.

Hjälp dem som skadat dig genom bön och aktiv omsorgsfull handling. Ja, det är lättare att visa omsorg om någon som visar kärlek i förhållande till dig. Men, de som sårar, slår och förstör, saknar kärlekens kraft är just de som behöver den. Du kan bistå i uppgiften att ge den till dem. Att visa den för dem. Omslut dem med kärlekens kraft, istället för med våldets och vredens kraft.



2 kommentarer: