lördag 3 november 2007

Möt ont med Gott....

Möt Ont med Gott.

Varje tanke om förbättring av förhållandet mellan människor bygger på vänlighet i förhållande till varandra. När detta misslyckas uppkommer misshälligheter av olika mått. För att undvika detta krävs vänlighet. Vänlighet i alla led. Och vänlighet som motvikt mot all form av ondska i vårt samhället. Vänlighet, i form av kärlek och omsorg. Vänlighet, i form av uppmärksamhet.

Att möta ondska med vänlighet är svårt. Känslan av ”rättigheten” att bemöta ondska med motsvarande mått, infinner sig starkt. Känslan av rättfärdigandet av hämnden gör sig starkt gällande. För att förhindra att använda sig av den ”rättigheten” krävs en stark närvaro. En stark medvetenhet om att det är en ”rättighet” som skadar mer än den tillför. Den kan ge en tillfällig tillfredsställelse. Men den visar sig snart vara just tillfällig. Den leder inte framåt, på det sätt som omsorgen, vänligheten och kärleken gör.

Frågan är. Hur når vi dit? Hur når vi till det förhållningssätt som ger oss insikten att vi alltid skall möte Ont med Gott? I såväl tanke, som i handling.

Detta når vi genom närvaro. Medvetenhet. Närvaro i nuet, och medvetenheten om vårt förhållningssätt i förhållande till varandra. Liksom om insikten. Insikten om att Gott, föder Gott, som föder än mer Gott.

När vi älskar våra medmänniskor - såsom vi skall älska oss själva, så gör just den kärleken att många synder blir förlåtna. Att vara goda mot varandra, att visa medkänsla mot varandra blir en väg som gör det oerhört mycket lättare att möta Ont med Gott, varje gång någon misshällighet möter vår väg.

Matteus 6:12
Efesierbrevet 4.32
1 Petrus brev 4:8
Matteus 18:21
Matteus 6:14
Matteus 5:39
Efesierbrevet 1:7

Vi ger ofta ifrån oss Ursäkter, istället för – eller tillsammans med - ett förlåt. Ursäkter, istället för att stå för det som är gjort.
Ursäkterna ges som ett försök att rättfärdiga våra (fel)handlingar. Vi skyller ifrån oss, på någon eller något som gjort att vi måste fatta ett felaktigt beslut. Ett beslut som skadat något, eller någon. Ett beslut som egentligen var felaktigt, och som sannolikt inte skulle ha fattats så under andra omständigheter. Genom ursäkten – förklaringen - gör vi ett allvarligt försök att skjuta ifrån oss skulden på andra omständigheter.

Det rätta måste vara att tänka igenom handlingen och orden – innan den genomförs eller orden uttalas. Tänka igenom, för att försöka i så stort mått som möjligt, fatta kärleksfulla beslut innan – istället för att inse efter att handlingen skett i brådska och utan tillräcklig eftertänksamhet. Att möta Ont med Ont, sker oftast i vredesmod och utan kärleksfull eftertänksamhet. Att möte Ont med Gott, sker med kärlek och omsorg – om såväl oss själva, som om vår nästa….

Med just detta kan vi skapa en bättre värld. En bättre värld för dig, för mig, och alla våra medmänniskor. En bättre värld, där vi alla tar ansvar – med kärlek och omsorg – för varandra.

Den tiden har börjat. Tiden när vi bryr oss om varandra. Mer och nära. Den tiden behövs, i dagens tid med våld och utanförskap. Den har börjat hos mig, den har börjat hos dig. Den har börjat hos oss tillsammans. Ibland syns den inte så tydligt, för vi är ibland lite ovana. Men vi vandrar på den stig som för oss rätt. Eller – vi söker efter den stig som för oss rätt.

Den tid har börjat. Som Herren har skapat. Format. I Glädjens om Omsorgens Tecken. Med kärlek till oss alla – för oss alla att dela med oss vidare av.

Låt oss så göra.
Dela med oss.
Av all den Kärlek som vi får.
Av vår Herre.
Som finns just här.
Mitt ibland oss.

Tack, Herre
För att du
Dag för dag
Hjälper mig att se
Att tiden har börjat

Tiden för Kärleken

Tiden för att sprida Kärleken
Vidare
Precis så som du ger den till oss
Är det vår uppgift att ge den
Vidare
Till var och en som söker
Kärleken

Till dig

Amen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar